A Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal 2017. novemberben vezette be az intelligens panaszbejelentő rendszert (IPR).

A „BUDAPEST XV” okos telefonos alkalmazás célja az volt, hogy bevonjuk a kerület lakosságát a városkép javításába. Fontos szempont volt továbbá a kerületet érintő panaszok, problémák bejelentésének egyszerűsítése, az ügykezelés gyorsítása.

Az ingyenesen letölthető alkalmazással a közterületen észlelt problémákat jelenthetik be a felhasználók. A bejelentések az ügy típusától függően kerülnek a kijelölt ügyintézőkhöz. A bejelentés sorsának alakulása, az ügykezelés végig nyomon követhető. Az átláthatóság növelése érdekében a bejelentések állapotának változásáról automatikus értesítést is küld az alkalmazás.

A bejelenthető hibák, ügyek köre: csatorna, vízelvezető probléma, üzemképtelen jármű, hulladék probléma, közvilágítás, parlagfű, egyéb gyomok, rongált eszköz közterületen, rongált jelzőtábla, sérült járda, úthiba, közterületi fák, bokrok, rovarok, kártevők, elhullott állatok.

Amennyiben egy bejelentett hiba nem tartozik önkormányzati hatáskörbe, akkor azt továbbítjuk az illetékes szervekhez. Azok elintézését követően, vagy a társszerv visszajelzését követően a bejelentő értesítést kap a probléma megoldásáról. Sajnos tapasztalataink alapján az állami szervek nem jeleznek vissza, ezért csak rövid üzenetben értesítjük a bejelentőt, hogy problémájával hová kell fordulnia, illetve bejelentését rögzítettük.

A bejelentés nyomtatását követően az irat iktatásra kerül, ezt követően kezdődik meg az intézkedés. Az IPR megjegyzés rovatában válaszolunk a bejelentőnek. Itt röviden tájékoztatjuk a várható intézkedésről illetve az áttételről, amennyiben az indokolt. Ezt követően a programban az ügyet megoldottnak/továbbított ügynek jelöljük.

Ezzel a rendszerben a bejelentést lezárjuk a „bejelentését megoldottuk, köszönjük közreműködését” üzenettel.

Beazonosítatlan bejelentés esetén felhívjuk az ügyfél figyelmét a pontosításra, (hiánypótlási lehetőség), illetve a kezelhetetlen bejelentések esetén tájékoztatjuk az ügyfelelet, hogy problémája IPR – en keresztül nem intézhető, a bejelentést lezártnak állítjuk be.

Ez ideig 141 panaszbejelentés érkezett az IPR-en keresztül, amelyből 123-at sikeresen megoldottunk, 17 jelenleg is folyamatban van, 1 ügy pedig ellenőrzés alatt áll.

Arra biztatjuk a kerületi polgárokat, hogy az „Apple Store” és „Google Play” webáruházakban keressék az ingyenesen letölthető „BUDAPEST XV” applikációt és küldjék el közterületeinkkel kapcsolatos panaszukat, hogy azt gyorsan és követhetően intézhessük.

 

Dr. Lamperth Mónika
jegyző

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .