Lakásválság a XV. kerületben

Lakhatási válság van és cselekedni kell – jelentette ki Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője annak kapcsán, hogy 2020-ban félmilliárd forintot fordít a lakáshelyzet javítására az önkormányzat.

A képviselő-testületben több mint kétharmados többséggel rendelkező Mindenki a Tizenötödikért frakció megkezdte a választási ígéretek teljesítését, elindult a CT-gép beszerzése és már dolgoznak a munkagépek a kerület elmúlt két évtizedének legnagyobb beruházásán, a főgyűjtő csatorna építésén. Tóth Imre frakcióvezető, alpolgármester keddi, 15infó nevű rendszeres sajtótájékoztatóján kiderült: következik a harmadik nagy jelentőségű lépés egy évi félmilliárd forintos bérlakásépítési program formájában.

„Ma már közhely, hogy Magyarországon, így a fővárosban is lakhatási válság van, több százezer olyan család él közöttünk, amely nem tud lakáshoz jutni. Ezek a családok nem kapnak hitelt és nem tudnak élni a kormány otthonteremtési támogatásaival sem – jelentette ki Tóth Imre, hozzátéve, hogy mindeközben nőnek az ingatlan-, és albérletárak is. – Jelen pillanatban is 138 ezer forgalomképtelen, rossz állapotú lakás van az önkormányzatoknál. Cselekedni kell!”

Ezért a Mindenki a Tizenötödikért képviselőcsoport felkérte Cserdiné Németh Angéla polgármestert, hogy nyújtsa be a testületnek az új önkormányzati bérlakásépítési és -fejlesztési programját.

A javaslat több elemből áll:

a VEKOP-program Támogatási Szerződését az önkormányzat a Támogatóval történő közös megegyezéssel felbontja;
új XV. kerületi önkormányzati bérlakásépítési- és felújítási programot hajtanak végre, valamint új és átlátható lakásgazdálkodási koncepciót dolgoznak ki;
az új program ütemezett végrehajtásához az önkormányzat 2020-as költségvetésében legalább félmilliárd forintos bérlakásépítési- és felújítási céltartalékot hoznak létre;
folytatják a Tizenötödikben a hátrányos helyzetű emberek egyéni fejlesztését;
a VEKOP városrehabilitációs projekt során már megterveztetett közterület-fejlesztéseket saját forrásból, ütemezetten megvalósítják.
Fontos kérdés, tette hozzá a frakcióvezető, hogy minderre honnan lesz pénz. Bár az önkormányzat anyagilag biztos lábakon áll, elő kell teremteni ezt a félmilliárd forintot és a Fidesz gáncsoskodása az elmúlt évben jelentős kárt okozott a kerületnek. Tóth Imre szerint az említett VEKOP-projektettel ismét az történt, hogy „a Fidesz aktív közreműködésével keletkezett egy probléma, amelyet nekünk kell megoldanunk”. Ígéretet tett rá, hogy ezt a problémát is megoldják.

A VEKOP-projekttel az alábbi, súlyos problémák merültek fel:

a VEKOP tervezése még 2016-ban indult el, azóta a legóvatosabb becslés szerint is évente legalább 20 százalékkal nőttek az építőipari árak;
kiderült, hogy az alultervezett költségekkel benyújtott pályázatból nem lehet fenntartható, az energetikai követelményeknek megfelelő lakásfelújításokat elvégezni;
jelen állás szerint a másfél milliárdos VEKOP-keret minden forintjához még egyet kellene hozzátennie az önkormányzatnak, hogy a célok megvalósulhassanak;
köszönhetően a 2019-es büdzsé fideszes blokkolásának a határidők gyakorlatilag tarthatatlanná váltak.
„Lyukas vödörbe nem érdemes vizet önteni” – jelentette ki Tóth Veronika szociális ügyekért felelős alpolgármester, aki László Tamás korábbi fideszes polgármester sok sebből vérző ötletének nevezte a VEKOP-pályázatot. Szerinte árulkodó, hogy egyetlen egy lakhatatlan ingatlan bontását sem tervezték be a projektbe. „Mi építeni szeretnénk, nem toldozni-foldozni, valódi felzárkózást nyújtani élhető és kényelmes otthonokkal a kerületben élőknek” – mondta az alpolgármester.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .