Lehet mégis lebontják?

Újratervezés miatt egy évet csúszik a Csömöri út – Drégelyvár utcai közúti felüljáró felújítása – tartalmazza a fővárosi önkormányzat közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az újratervezés azt követően vált szükségessé, hogy a kivitelező a hídszerkezetet érintő problémákra bukkant, ezért a munkálatok egy évvel csúsznak, és jövő decemberre fejeződnek be – közölték.
Hozzátették, hogy száz fővárosi híd és felüljáró szorulna felújításra, karbantartásra.
Azt írták: a fővárosban mintegy hárommillió négyzetméter út, száz kishíd, felüljáró és kétezer kilométernyi vízcsőhálózat felújítása maradt el, mert a korábbi városvezetés a szükséges összegek egytizedét sem fordította erre a célra.
Emlékeztettek arra: a közel fél évszázada épült, legutóbb 1989-ben felújított felüljáró rekonstrukciójára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2019 decemberében kötött szerződést a Colas Zrt.-vel nettó 778 millió forintért.
Ugyanakkor a bontás során nem várt mértékű károsodásra derült fény; a vasbeton szerkezetek állapota a tervekben jelzettnél rosszabbnak bizonyult, így a kivitelezést felfüggesztették.
Ez azt jelenti, hogy nagyobb beavatkozás szükséges, mint ami előre látható és tervezett volt, illetve az is kiderült, hogy a felüljárót 10-15 éven belül újjá kell építeni – tudatták.
Közölték: ebben a helyzetben lesz idő a távlati tervek kidolgozására is. Ugyanis korábban megjelentek olyan elképzelések, hogy a híd helyett egy közös villamos/közúti aluljáróban vezessék át a forgalmat a vasúti vágányok alatt.
A tájékoztatás szerint a BKK előkészíti a szerződés módosításához szükséges dokumentumokat és a főváros októberi közgyűlésére előterjesztést készít a fedezet szükséges mértékű megemeléséről.
Az intézkedések a jelenlegi szerződés értékéhez képest bruttó 344 millió forint többletkiadást jelentenek, melyről a Fővárosi Közgyűlés fog döntést hozni.
A híd várhatóan 2021 decemberében adható majd vissza a közúti forgalomnak – tartalmazza a közlemény.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .