Tájékoztató a Szilas-tó melletti erdőterületről


A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatót adott ki a Szilas-tó környékén zajló fakitermelésről, mely hónapok óta zavarja a környéken élőket, ugyanis nemértésüknek adtak hangot a munkálatokkal kapcsolatban.

Szponzorált tartalom

    Mint ismert, tavaly összesen 20 hektáros területen, 9 hektár fa kivágására kaptak engedélyt az M3-ashoz közel, a Pólus Center mögötti területen magánemberek. A Szilas-patak mentén, a Nevesincs-tó közelében található területek magántulajdonban vannak. A XV. kerületnek hatásköre nem volt, hogy fellépjen a tervezett erődirtáshoz, az önkormányzat vezetése ennek ellenére számos lépést tett annak megakadályozása érdekében. Ezen lépések, illetve az eddig történtek összefoglalása következik.

    A Szilas-tó és a mellette fekvő 20 hektáros erdőterület 2019-ben lett fővárosi helyi védett természetvédelmi terület.

    Az értékes vizes élőhely és erdő az M3 autópálya mellett, logisztikai területek szomszédságában található, és magántulajdonban van. A területen erdészeti üzemterv alapján zajlik az erdőgazdálkodás. A Szilas-erdő tehát erdőgazdálkodás szempontjából nem a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van, ott múlt ősszel a magán-erdőgazdálkodó bejelentése után kezdődött erdészeti fakitermelés.

    Az erdőgazdálkodást érintően a helyi jelentőségű természeti védettség miatt előírt természetvédelmi korlátozások között szerepel, hogy egy erdőrészletben az erdőgazdálkodó maximum 3 hektár területet vághat ki, és a felújítást őshonos fafajokkal kell  elvégeznie.

    A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat az erdő területén meghagyandó, védett természeti értékeket rejtő facsoportokat jelölt ki (pl. védett ragadozó madarak fészke, védett növények élőhelye, stb.), valamint az erdőgazdálkodás során felmerülő további kérdések (pl. közelítő nyom kijelölés stb.) egyeztetése érdekében közös helyszíni bejárásokat tartottak az erdészeti szakszemélyzettel. A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat a kitermelés folyamatát végigkísérte.

    A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat tehát az erdőgazdálkodóval folyamatosan egyeztette azokat a szempontokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a fakitermelés megfeleljen a természetvédelmi kezelési tervben szereplő előírásoknak, és a természetvédelmi értékek védelme érdekében mindent megtett, amire az érvényben lévő jogszabályok feljogosítják.

    Február utolsó hétvégéjén a Fővárosi Önkormányzat számára is érthetetlen módon, kijelölt, szalaggal körbekerített, védett fajoknak otthont adó területen is történt fakitermelés. Emiatt a Fővárosi Önkormányzat az illetékes erdészeti hatóságnál eljárást kezdeményez, valamint a fővárosi főjegyző, mint illetékes természetvédelmi hatóság hivatalból eljárást indít.

    Hosszabb távon a Fővárosi Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy ahol a jogszabályi környezet ezt lehetővé teszi, ott a védett erdőkben a folyamatos erdőborítás elve alapján folyó szelíd beavatkozásokkal mozaikos szerkezetű, vegyes korú, nagy fajgazdagságú erdők kerüljenek kialakításra.

    Megosztás

    Hozzászólások

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .