30 tonna illegális hulladéktól szabadultunk meg

Az önkormányzat pályázati forrást nyert el a szemétlerakók felszámolására – már meg is valósultak a vállalt feladatok.

Lezárult május végén a „Tisztítsuk meg az Országot” projekt XV. kerületi megvalósítása – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Főosztálya. Mint ismert, az önkormányzat illegális hulladéklerakók felszámolására 3.111.491 forint támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázatán. A teljes összeget felhasználták, az erről szóló elszámolást pedig már be is nyújtotta az önkormányzat.

A projekt megvalósítása során a Répszolg Kft. a kerület 17 helyszínéről összesen közel 247 m3, 30 tonna mennyiségű illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtött össze és szállított el. Az illegális hulladék nagyon vegyes jellegű volt: a begyűjtött hulladék között voltak háztartási elektromos nagygépek, berendezési tárgyak, bútorok, különböző műanyagok, fémhulladékok, papírdobozok, kommunális jellegű zsákos hulladékok. A munkát nehezítette, hogy a szemetet egyes esetekben már a növényzet is benőtte.

A jogellenes hulladéklerakás megakadályozása és a megtisztított területek állapotának megőrzése érdekében a kerület közterület-felügyelői és mezőőrei fokozott ellenőrzést végeznek a közeljövőben. (Az Önkormányzati Rendészet megváltozott feladatairól, munkájáról itt írtunk nemrég.)

Az illegális szemétlerakás megakadályozására további lépéseket is tesz az önkormányzat Arról már korábban is beszámoltunk, hogy az ITM pályázatán a XV. kerület sikertelenül pályázott állami forrásra útelzáró sorompók telepítéséhez a hulladéklerakás megakadályozása érdekében. Azonban az önkormányzat vezetése fontosnak tartja a megelőzést is, így saját forrásból 3 millió forintot biztosít útelzáró sorompók létesítésére a kerület külterületeinek – a szemétlerakás szempontjából – sarkalatos pontjaira. További 750 ezer forintot biztosítanak a sorompók mellett vadkamerák telepítésére. A beruházások az év második felében valósulhatnak meg.

Az önkormányzat tehát kiemelten kezeli a XV. kerület, közigazgatási határain belüli illegális hulladéklerakás visszaszorítását – mindehhez azonban szükséges az itt élők együttműködése is. Kérjük, hogy a háztartásukban keletkező különböző jellegű hulladékokat minden esetben az arra kijelölt helyen – hulladékgyűjtő udvar, szemléletformáló és újrahasználati központ – adják le, helyezzék el, ezzel védve a környezetet a szennyezésektől, környezetkárosító hatásoktól!


Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .