A tőrösdarázs védett

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a kerület több pontján óriás tőrösdarazsak jelentek meg.

A darazsak nagy termetűek és látványos megjelenésűek. A kertek, parkok gyepén, korhadó fák közelében keringenek. Bár félelmetesnek tűnnek, békés állatok, kifejezetten nehéz őket támadásra ingerelni. Hasznosnak is mondhatóak, ugyanis a káros bogarak lárváit pusztítják. Ez a faj védett, így kiirtásuk nem lehetséges. Elpusztításuk egyedenként 50 ezer forintos bírságot von maga után.

 

Az óriás tőrösdarázs vagy óriás-tőrösdarázs (Megascolia maculata) nem csak hazánk, de Európa legnagyobb darázsfaja is. Kontinensünk déli felén található meg főként. Sárga fejű nősténye a 40 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (20 mm-). Homloka piros, potrohán négy sárga folt van, teste fekete. Lábai tüskések, szárnyai füstösek. Petéit a lemezescsápúak lárváiba helyezi. Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját lebénítja, így biztosítva táplálékot fejlődő utódjainak.

A kerületben a Sín utca – Fő út sarkán lévő villanyoszlop közelében, illetve a Közvágóhíd téri játszótéren jelentek meg, de elképzelhető, hogy egyéb helyszíneken is felbukkantak már. Az érintett játszóteret elővigyázatosságból ideiglenesen lezártuk.

A fentiekkel kapcsolatban részletesebb tájékoztatás a Városgazdálkodási Főosztályon a 305-3193-as telefonszámon.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .