1,4 milliárd mínusz a kerületnél

Az iparűzési adóból több mint egymilliárd forintot von el, a gépjárműadó teljes elvételével 230 millió forintot, a szolidaritási hozzájárulás 2,5-szeresére emelésével pedig 1,4 milliárd forintot venne el 2021-ben a XV. kerülettől a kormány – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla.

A polgármester szerint így hiába nő a kötelezően ellátandó feladatok állami normatívája, nagyon komoly összegtől esik el az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal finanszírozása is veszélybe kerülhet.

„Nem minket sújtanak, hanem az adófizető állampolgárokat, így minden XV. kerületi lakost egyaránt. Nem dőlünk be a kormánynak! Tudjuk milyen pitiáner alakok, mennyire gyengék – jelentette ki csütörtök reggel Cserdiné Németh Angéla polgármester a 2021-es állami költségvetési tervezet kapcsán. – A 2021-es központi költségvetési törvényjavaslat benyújtása jelen helyzetben, amikor még a veszélyhelyzet sem került feloldásra, nemcsak megalapozatlan, hanem jelentős mértékben felelőtlen is a kormány részéről. Ugyanis nem vagyunk tisztában még sem a járvány elhúzódásának időtartamával, és a járvány gazdasági-társadalmi következményeinek a felmérése sem történt meg.”

Veszélybe sodorják az önkormányzati feladatellátást

A Polgármesteri Hivatal előtt csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón a polgármester a konkrét számokat is ismertette, miként alakulhat át a kerület költségvetése, ha elfogadják a lesújtó javaslatokat a parlamentben. A számok lesújtók. Becslések szerint 2021-ben csak az iparűzésiadó-bevételek 10-15 százalékos csökkenésével kell számolni, amely 1 milliárd forint körüli kiesést jelenthet a XV. kerületben. Emellett a várható gazdasági visszaesés miatt a helyi iparűzési adóbevételek jelentős csökkenésére is lehet számítani, ami önmagában komoly érvágást jelentene az önkormányzatnak. Az így is várható kiesésen túlmenően lépne hatályba az a rendelkezés, hogy az önkormányzatok a jövőben az iparűzési adóbevételeiket nem fordíthatják a polgármesteri hivatalok bérkiadásaira. A XV. kerület tekintetében nagyjából a hivatali létszám felének, az éves bértömeg pedig kevesebb, mint felének finanszírozását fedezi a központi támogatás. Az ilyen mértékű elvonás a kötelező és az önként vállalt feladatok ellátását veszélyeztetné.

„Nincs szándékunkban sem a feladatok csökkentése, sem pedig a köztisztviselők elbocsátása, illetve a köztisztiviselői karnak a megnyirbálása, bár elég nagy lenne erre az igény a kormány részéről a számok szerint” –  jelentette ki Cserdiné Németh Angéla

Sorjáznak az elvonások

A megvonások, megszorítások sora viszont ezzel nem ér véget: a XV. kerületben csak idén 230 millió forintos elvonást jelent az gépjárműadó-bevételek teljes központosítása is. Az összeg a kormányhoz kerül, de az ebből ellátandó feladatok megmaradtak. Jelentős költséget jelent ugyanis a kerületi útfenntartás, a közműfenntartási és karbantartási kötelezettségek elvégzése is. Ugyan a bírságokból származó bevételeket meghagyták az önkormányzatoknak, viszont a beszedésével kapcsolatos feladatok (egyelőre) az önkormányzatoknál maradnak, és ezek a bevételek messze nem fedezik az adó beszedésével kapcsolatos önkormányzati kiadásokat.

Hatalmas problémákat okozhat a szolidaritási hozzájárulás megfizetésére kötelezett önkormányzatoktól tervezett központi bevétel négyszeresére emelése. A XV. kerület 2020-as 552 millió forintos befizetése 2021-re a legoptimistább becslések szerint is ennek a 2,5-szeresére, nagyjából 1,4 milliárd forintra ugrik. Ennyi kerül a központi költségvetésbe – a saját bevételeinek terhére. Ráadásul, ahogy Cserdiné Németh Angéla felhívta rá a figyelmet, a kormányzati indoklás szerint a szolidaritási hozzájárulást az önkormányzati tulajdonú, de állami fenntartású iskolákra fordítanák, ebből azonban nem látszik semmi.

A járványra is elmegy közel 300 millió

A 2021-es állami költségvetés tervezete szerint a helyi önkormányzatokat megillető támogatások valóban összesen 122 milliárd forinttal, a megelőző évhez képest 16,6 százalékkal emelkednek és az állami normatív támogatások jogcímein összességében 36,4 százalékos emelkedés várható. Azonban a – 2020-as mértékkel számolt – gépjárműadó 100 százalékos elvonása, az iparűzésiadó-bevétel kalkulált 1 milliárd forintos várható csökkenése, illetve a szolidaritási hozzájárulás 2,5-szeresére történő emelkedése azt jelenti, hogy a tényleges forráscsökkenés a XV. kerületi önkormányzat esetében várhatóan mintegy 1,1 milliárd forint lesz.

Mindezeken túl hátrányosan érinti a kerületi adóbevételeket a reklámhordozók helyi építményadó-kötelezettségének tervezett hatályon kívül helyezése. Ez a XV. kerület esetében jövőre 70 millió forint összegű bevétel-kiesést jelenthet.

Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a COVID-19-járvány elleni védekezés milyen váratlan kiadásokkal is járt. Mint ismert, a kormánytól semmilyen anyagi segítséget nem kaptak az önkormányzatok. Saját forrásból kellett megszervezni a védekezést, ami a XV. kerületben várhatóan összesen 276 millió forint kiadással zárul majd.

Mindenkit megsarcolnak

A kormány által a parlament elé beterjesztett 2021-es állami költségvetés tervezete valamennyi állampolgárt sarcolja – mondta el Hajdu László országgyűlési képviselő a polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatón. A kerület korábbi polgármestere szerint „a kormány az ellenzéki többségű testületeket szeretné ellehetetleníteni, de a lakók, a magyar adófizetők lesznek ellehetetlenítve.” A költségvetésben olyan mértékű forráskivonások szerepelnek, amelyek csődközeli helyzetbe is keríthetnek kerületi vagy települési önkormányzatokat. A számok egyértelműek, és a kormányzati tájékoztatást teljes mértékben megcáfoljákhiszen óriási bevételkieséssel kell számolniuk az önkormányzatoknak.

A tájékoztatón kiemelte továbbá, hogy a kormány felelőtlen, túlköltekező gazdálkodása 1500 milliárd forintnyi hiányt okozott az állami költségvetésben – úgy, hogy a koronavírus elleni védekezés költségei ebben nincsenek benne. Mintegy 800 milliárd forinttal nőtt az állam adóssága. Emiatt Hajdu László komolytalannak, megalapozatlannak tartja a költségvetést. Különösen szomorú, tette hozzá, hogy az önkormányzatok (3173 önkormányzat) mindösszesen 3100 milliárd forintból gazdálkodnak, amelyhez az állam azt állítja, hogy 850 milliárdot ad hozzá, tehát körülbelül az egyharmadát. Minden további forintot az önkormányzatoknak kell előteremteniük. A megszorító, költségmegvonó intézkedések miatt ez még nehezebb lehet a jövőben.

Minden a kerülettől elvont adóforint, melyet a lakosok „adtak össze” megmutatkozik majd a fejlesztések, útfelújítások és megannyi, az itt élők érdekét segítő beruházás elhalasztásával vagy elmaradásával. Ezt is eredményezheti a kormány által tervezett további adónemek, tehát még több pénz megvonása a kerülettől.

A XV. kerületben tartott sajtótájékoztatón túl, több budapesti, DK-vezetésű kerület hivatala előtt is kiálltak politikusok, a 2021-es költségvetés tervezetének rendkívül káros javaslatai ellen felszólalva.

Forrás: XV. kerületi önkormányzat

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .