Csömöri úti felüljáró – 2021 december végére várható

Leromlott állapota miatt hosszú ideje zárva van a Zuglót és Újpalotát összekötő felüljáró, mely meglehetősen nehézkessé tette a kerületen áthaladó forgalmat.

A lakosság rosszallását pedig csak növelte, hogy a felüljárón immár egy éve látszólag semmi sem történt. Jó hír a két kerület és az agglomeráció lakói számára, hogy február végén ismét megkezdődtek a felüljárón a munkálatok, amelyek információink szerint év végéig be is fejeződnek.  

Hirdetés

A Csömöri úti felüljáró 47 évvel ezelőtt épült. Azóta mindössze egyszer, 1989-ben végeztek rajta karbantartást. Az időszerűvé vált felújítás első terveit még az előző városvezetés idején készítették el.

2019 nyarán indult a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre, melyet egy nettó 779 millió forintos ajánlat nyert meg. A munkálatokat 2020 tavaszán elő is készítették, ám hamar kiderült, nem lesz elég a pályaszerkezet burkolatának cseréje, illetve a vízsszigetelés, a vízelvezetési rendszer, valamint az alapépítmények felújítása, hanem a biztonságos hídhasználat érdekében egy sokkal komplexebb felújítás szükséges, amely már a híd szerkezetét is érinti.

Ahogy a kivitelező hozzányúlt a hídhoz, kiderült ugyanis, hogy az 1989-es felújítás során nem olyan szerkezeteket használtak, amelyek a terveken szerepeltek. Innentől kezdve az egész beruházást újra kellett tervezni.

Forrás: zuglo.hu

A felüljáró állapotának felmérésével a BKK a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hidak és Szerkezetek Tanszékét bízta meg. A felmérésből pedig egyértelműen kiderült, a hídfők és legalább négy pillér állapota is veszélyeztetheti a felüljáró biztonságos használatát. A szakértői vélemény ismeretében a BKK úgy döntött, a kritikus alépítményeket acélszerkezetű nehézállvánnyal erősítik meg. A problémák főleg a városból kifelé vezető sáv alatt voltak, emiatt azt sürgősen le kellett zárni. Amíg ezt ki nem javítják, addig elképzelhetetlen, hogy a hídra visszaengedjék a kétirányú forgalmat.

A hibák kialakulását a szigetelés tönkremenetele, az 1989-ban végzett felújítás technológiai hibái, valamint az elmúlt években elmaradt fenntartási munkák hiánya együttesen eredményezték.

A BKK tájékoztatása alapján az újratervezés után a hét minden napján 8 és 16 óra között dolgoznak majd a felüljárón egyrészt azért, hogy az ütemezést tartani tudja a kivitelező, másrészt, hogy a közelben élők nyugalmát, pihenését se terheljék túlságosan. A jelenlegi munkálatokkal az előkészítés kezdődött meg, majd az érintett alépítmények mellett beépítik az acél nehézállványokat. Ezzel 2021 májusáig végeznek. Ezután kezdődik a munka látványos szakasza, a felépítmény és az úttest megújítása. A munkálat befejezése 2021 december végére várható.

A felújítás teljes időtartama alatt folyamatos lesz a buszforgalom a felüljárón. Az autóforgalom továbbra is szünetel, ezt a felüljáró mindkét oldalán táblákkal jelzik.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .