Házikedvenceink veszélyben?

Hol található a kullancsok jellemző élőhelye?

A kullancsok életmódjukból adódóan a nyirkos, növényzettel sűrűn benőtt területeket kedvelik. A hiedelmekkel ellentétben nem a fákról vetődnek ránk, hanem az aljnövényzetben megbújva várják prédáikat. Jellemző tartózkodásuk legfeljebb 1,5m magasságba tehető. A kullancsok mozgása viszonylag lassú, de azért képesek helyet változtatni, mi több a birtokhatárokat se tisztelik.

Házikedvenceink veszélyben?

A kullancscsípés által veszélyes kórokozók juthatnak be a kutya, macska szervezetébe, amelyek lázat, étvágytalanságot, a nyirokcsomók duzzanatát és ezzel járó kimerültséget okozhatnak. Ezenkívül hasmenés, hányás, akut veseelégtelenség, légzési nehézségek és neurológiai tünetek is felléphetnek, helyi gyulladások is kialakulhatnak.

A kijáró cicák portyáik során gyakran felkeresnek  kullancs-fertőzött helyeket, ráadásul az immunrendszert károsító vírusfertőzések is rendszerint őket veszélyeztetik, tehát érdemes gondolni a kullancs elleni védelmükre is!

Hányszor érdemes elvégezni a kullancsirtást és mikor?

Az újra fertőződés megakadályozása érdekében érdemes évente háromszor (április-július-szeptember) elvégezni a kullancsirtást. A rendszeres kullancsirtás biztosítja Önnek egész évben a védelmet.

Vissza tud fertőződni a terület kullancsokkal? Ismétlő kullancsirtás?

Igen, de a rendszeres kullancsmentesítéssel ez a veszély minimalizálható. Sajnos a kullancsok által fertőzött terület folyamatosan növekszik, így, mikor az általunk kijuttatott hatóanyag lebomlik, a kullancs, mint veszélyes parazita képes újra benépesíteni a kertünket. Meg kell, hogy említsük példaképpen a sünt és a macskát, melyek szabadon mozognak a kertek között és képesek hosszabb távon is kiterjeszteni a kullancsfertőzést.

További információért kattintson a bitztosirtas.hu szakoldalára

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .