A Népszava birtokába jutott információk szerint, drasztikus ellátási reform jön, egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma, ami érinti a kerületünket is.

A mostani 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne Budapesten. Az ügyeletet a fővárosban is az Országos Mentőszolgálat koordinálná, azaz októbertől itt is az egységes hívószámot (1830) kellene a szokásos rendelési időn kívül tárcsázni. A vonal végén ülő diszpécser döntene arról, hogy az érintett betegnek – telefonos tanácsadásra, ügyeleti autóra, mentőre, vagy csak vizsgálatra – van-e szüksége.

Havasi Gábor a főváros egészségügyi tanácsnoka szerint kétséges, hogy egyáltalán van-e a mentőszolgálatnak elegendő kapacitása a fővárosi ügyeleti feladatok ellátásra is. Ha ugyanis az lassul, úgy az akut betegek gyors ellátása is sérülhet. Az új rendszer tervezett működéséről már hónapok óta „beszélni” kellene a lakossággal is, ám most a bevezetés előtt két és fél hónappal még a szakmai egyeztetések sem fejeződtek be – mondta. A főváros arra készül, hogy egy saját javaslatcsomagot állít össze az a budapesti ügyeleti ellátás átalakítására.

Ezek szerint nem lesz ügyeleti ellátás a kerületben ősztől. Ügyeleti időben a Zsókavár rendelő helyett az újpesti szakrendelőbe kell mennünk szükség esetén, de ügyeletet lát majd el az OMSZ Dévai utcai telephelye is. A gyerekügyelet a Heim Pál Kórházból visszakerül az angyalföldi Révész utcába.


Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .