Madarász Viktor halálának 100. évfordulója

A Madarász emlékkiállítás ideje alatt meghosszabbított nyitva tartással várjuk Önöket!

Kedd-Péntek: 10-18 óra
Szombat: 10-14 óra

Jegyárak: felnőtt 1000,-diák, nyugdíjas: 500,-

A Rákospalotai Múzeum 2017-ben talán az első olyan muzeális intézmény, amely kiállítással emlékezik meg Madarász Viktor halálának 100. évfordulójáról. A centenárium alkalmából olyan emlékkiállítást rendezünk, melyben bemutatjuk a gyűjteményünkbe tartozó, többségében a művész leányától származó hagyatéki tárgyakat: Madarász Viktor festményeit, személyes tárgyait és dokumentumokat.

Az összeállításban négy olyan kép is szerepel majd, amelyeket a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből kölcsönöztünk a kiállításra. A tárlat 2017. február 4 – június 30. között lesz látogatható.

Madarász Viktor 18 éves sem volt még, amikor részt vett a magyar szabadságharcban. Annak leverése után jogi tanulmányokba kezdett, de közben festeni is tanult. 1853-ban beiratkozott a bécsi akadémiára, később ugyanott Waldmüller növendéke lett. Kezdettől fogva történelmi festő akart lenni, erre ösztönözte őt radikális gondolkodása és politikai érzékenysége. 1856-ban Párizsba utazott, ahol 14 évig élt. Ott festette főművét, a „Hunyadi László siratása”-t, amellyel aranyérmet nyert a Szalon kiállításán. 1870-ben tért haza, de itthon nem övezte akkora siker, mint Párizsban, mert az a fajta romantikus felfogás, amit ő a francia festészet hatására képviselt, nem illeszkedett bele az itt uralkodó akadémizmus ízlésvilágába. Egyre kevesebbet festett, míg 1880-ban végleg felhagyott vele. Két évtizednyi szünet után, idős korában újra alkotni kezdett, de ekkor már a nagy kihagyás és egészségének megromlása miatt nem volt képes töretlenül folytatni félbeszakított életpályáját; ám kései műveinek a szellemisége is töretlenül dicsőíti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszményeit. A kiállítás mottójául választott idézettel a történeti mondanivaló a fontosságát szeretnénk érzékeltetni. Jórészt időskori képei vannak a gyűjteményünkben, melyek között a történelmi tematika mellett még portréi jelentősebbek.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .