A választók nemet mondtak azokra, akik mindenre nemet mondtak

Immár 25 éve képviselő Király Csaba, ezért a vele készült interjúban nemcsak a választásról, a teendőkről, hanem a korábbi tapasztalatairól is kérdeztük.

Az új XV. kerületi testület legtapasztaltabb tagja Király Csaba, aki két és fél évtizede képviselő a XV. kerületben. Egy négyéves megszakítással Pestújhely egy részének, a 7-es választókerületnek a képviselője.

Hogyan értékeli az október 13-i a választások eredményét?

A kerület lakói megelégelték a Fidesz és az őt támogató képviselők politikáját, és így gyakorlatilag visszatértek a baloldali pártokhoz, illetve az immár szélesebb összefogáshoz. Mi egyértelműen változást, a valóban a XV. kerület érdekében végzett munkát ígértük, a mindenre nemet mondó fideszes politikára pedig nemet mondtak a választók. Arra nem számítottunk, hogy ilyen jelentős mértékű győzelmet arat az összefogás, hiszen azzal, hogy minden egyéni választókerületben a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjei nyertek, a lehető legnagyobb többség áll Cserdiné Németh Angéla polgármester mellett. Nagy felelősség ez, hiszen ezzel a többséggel csakis a kerület érdekében szabad élni, nem lehet kicsinyes és önös dolgokat előtérbe helyezni.

Kilenc párt és szervezet fogott össze, hogyan látja ennek a csapatnak a közös működését?

Nagyon örülök annak, hogy ez az együttműködés nemcsak néhány baloldali pártra terjed ki, hanem a kerületben politizáló szervezetek elég széles spektruma támogatta a Cserdiné Németh Angéla mellett felálló csapatot. Mindenki komolyan gondolja azt, hogy az együttműködésnek az önkormányzati ciklus végéig ki kell tartania. Ennek jegyében sok kompromisszumot kell kötni, hiszen mások a prioritásai egy baloldali szervezetnek, egy közepre húzódó pártnak, vagy éppen a zöldpolitikusoknak. De ebben a szövetségben mindenkinek megvan a maga helye, igénye, lehetősége – úgy, hogy mindenki elképzelése érvényesülhessen. Az is világos, hogy nagyon nagy eredmény volt az összefogás létrehozása, és még nagyobb eredmény lesz a folyamatos fenntartása. Nem tudhatjuk, hogy öt év alatt változik-e a jelölő szervezetek országos politikája, az viszont biztos, hogy a testületbe került képviselőkön az őszinte tettvágy látszik, nem a politikai játszmázás.

Melyek a választókerületében a legfontosabb teendők, legsürgetőbb problémák?

Pestújhely felső részét, vagyis az újpalotai lakótelephez közel eső területet, a Mézeskalács teret, az Őrjárat utcai környéket, illetve családi házas részeket foglal magába a választókerületem. Fő feszültségforrás, gócpont a Kolozsvár utca-Széchenyi utca, valamint a Bánkút utca-Szerencs utca kereszteződése – ezeknek a lámpás csomóponttá alakítása évek óta húzódik. Még Hajdu László polgármestersége alatt a kerület vállalta a kiviteli tervek elkészítését, a főváros pedig a kivitelezést. A főváros azonban mindeddig nem tudta lebonyolítani a közbeszerzést, gyakorlatilag félretette az ügyet. Az nem érv, hogy halálos baleset még nem történt, mert rendszeresek a „csattanások”, ezért a célunk, hogy 2020 első felében az egyik, második felében a másik átalakítás megtörténjen. Fontos feladat az Őrjárat utca szőnyegezése, az Opál utcai rendelő megújítása. Utóbbi ami már a 2019-es évben megvalósult volna, ha lett volna időben elfogadott költségvetése a kerületnek. A Mézeskalács tér, a Széchenyi tér (Tátika utca-Csillagfürt utca) esetében a belső utak, a park rendezése, a padok felújítása a teendő, illetve új parkolók kialakítása is elengedhetetlen. A Mézeskalács téren árnyékolós, pergolás pihenőt terveztünk, mert a házak kialakítása miatt az itt élők szívesen jönnek le ide nyáron, valamint szabadtéri fitnesz parkra is nyertünk már támogatást. Itt a belső út 30-as övezeti táblája is hamarosan kikerül, mert sokan száguldozásra használják ezt a szakaszt.

A 90-es évek eleje óta képviselő, nagyon sok mindent átélt a helyi politikában, hogyan összegezné tapasztalatait?

1994-ben lettem először a testület tagja, akkor négy évig a szociális bizottság tagja, majd négy évig annak elnöke voltam. 2002 és 2010 között szociális és egészségügyi alpolgármestere voltam a kerületnek. Egyedül 2010 és 2014 között kerültem be kompenzációs listáról a testületbe, hatszor szereztem mandátumot egyéni körzetből. Az elmúlt bő két évtized jelentős részében a baloldal egyedül irányította kerületet. Persze kivétel volt a 2010-19 közötti időszak, különösen László Tamás ideje, amikor a fideszes polgármester és a szintén kormánypárti alpolgármesterek egymással háborúztak. 2014 után Hajdu László ismét polgármester lett, a kerület irányítása miatt viszont politikai megállapodást kellett kötnie a Fidesszel. Ez az időszak ébresztett rá minket, hogy mindegy, hogy milyen pártállásúak a polgármestert támogató képviselők, de a működőképesség miatt együtt kell dolgozni, mert annak hiánya a kerület rovására mehet. Ennek a tapasztalatnak a kivetülése, hogy 2019-re ezt a 15 fős csapatot össze tudtuk hozni. Korábban magukat nem mutató erőkkel, vagy eddig tőlünk távol álló pártokkal is szót kell értenünk – mert ők, és a szavazóik is itt élnek, és a kerületért szeretnének dolgozni. Látni kell, hogy a helyi politika nem parlamenti politika. Nem lehet folyamatosan csak a pártutasításokat végrehajtani, amint azt a Fidesz tette 2017 óta folyamatosan, aminek októberben meg is itták a levét.

Egyedülálló választókerület volt a 7-es: az indulók háromnegyede nő volt, ennek ellenére egy férfi politikus nyerte el a mandátumot. 53,19 százalékos részvétel mellett Király Csaba 51,48 százalékos eredménnyel nyerte. 1283 szavazatot szerzett, közel háromszázzal többet, mint a fideszes Bakos Mária Magdolna. Az MKKP színeiben induló Albert Eszter pártja egyik legjobb kerületi eredményével 6,98 százalékot ért el, a munkáspárti Látrányi Irén 1,34 százalékot.

Forrás XV. kerület Önkormányzat Borítókép: Nagy Botond/XV Média

 

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .