Ellentámadásban a kormánypárt. Gyűjtik, de miért?

Szavazói idill Zuglóban az előválasztási kampányban 2021 Fotó: a szerző

Arold Péter

A Fidesz is aláíráskampányba kezdett a választás megnyerése érdekében és Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! mottóval fémjelzett feliratokkal támadnak az aláíró pontokon.

Még nem volt példa a magyar közéletben arra, hogy egy kormányzó párt azért gyűjtsön aláírást, hogy ne az ellenzék nyerjen.

Persze mindannyian jól tudjuk, hogy ennek a célja kizárólagosan erőfelmérés. Ki áll jobban, melyik párt rendelkezik nagyobb támogatói táborral.

Lerágott csont, de tudja mindenki, hogy a jelenlegi kormányon lévő hatalom támogatása elméletileg – a számok nem hazudnak – kevesebb mint az összellenzéki támogatottság. A szokásos körkérdéses változata sem hozta a várt reményt hiszen elmaradt a várakozástól. A Nemzeti konzultáció 1.4 millió embert érdekelt, ami – valjuk be – kevés ahhoz képest, hogy 2/3-ados többségről beszélünk.

2022-ben komoly párharcra kell készülni a politikai közéletben. Holik István szerint eddig már 200 ezer aláírást – nem sok – gyűjtött a kormánypárti erő az elmúlt tíz napban, ami napi 20 ezer aláírást jelent, ha így számoljuk.

 Hollik István a petíció II. kerületi aláírásgyűjtő helyszínén, a Fény utcai piacnál tartott sajtótájékoztatóján felidézte: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nemrég arról beszélt, sajnálja a Fidesz aktivistáit, akiknek egyedül kell árválkodniuk az aláírásgyűjtő standok mellett.


    Ez egyrészt azt mutatja, a baloldal továbbra is ádáz harcot folytat a valóság ellen, a valóság nem zavarja meg őket a tisztánlátásban – fogalmazott. Másrészt azt mutatja, hogy úgy látszik, Gyurcsány Ferenc családjában hagyomány a hazudozás – tette hozzá.


    Hollik István kiemelte: a valóság ezzel szemben az, hogy tíz napja indították a petíciót, és ez alatt az idő alatt több mint 200 ezer aláírást gyűjtöttek.


    Szűk tíz nap alatt több aláírást gyűjtöttek, mint a baloldal a „Gyurcsány-show” keretében eddig összesen – jegyezte meg.


    A kommunikációs igazgató szerint az összegyűjtött aláírások száma azt mutatja, hogy még sokan vannak, akik emlékeznek a 2010 előtti időszakra, arra, hogy Gyurcsány Ferenc akkor hogyan hazudott a magyar embereknek. Több mint 200 ezren vannak, akik csatlakoztak a petícióhoz azért, mert nem akarják, hogy a baloldal visszatérjen a hatalomba és „egy pillanat alatt romba döntsék, amit eddig elértünk”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.


    A sajtótájékoztatón Gór Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje arról beszélt, bár sokan azt mondják, „Buda elesett” és baloldalivá vált, a valóság ezzel szemben az, hogy a II. kerületben is nagyon sokan aláírták a petíciót, Pesthidegkúton „kígyózó sorban” írják alá a petíciót az emberek, és ugyanez igaz a belbudai aláírásgyűjtő pontra is.

A petíció gyűjtés alapja a gyurcsányi korszak alatt „elkövetett bűnök”. Hogy soha többet.

  • 2002 és 2010 között, amikor a baloldal kormányzott – a legtöbb ideig Gyurcsány Ferenc vezetésével –, elvettek egy havi nyugdíjat, egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól és a tanároktól, megszüntették az otthonteremtési programot, devizahitelek felvételére kényszerítették a magyar családokat, megszüntették a családi adókedvezményt, kórházakat zártak be, 600 milliárd forintot vontak el az egészségügyből, 16 ezer aktív kórházi ágyat számoltak fel, hatezer egészségügyi dolgozót elbocsátottak, háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére az áram árát, valamint 16 százalékról 19-re emelték a társasági adót.
  • Az elmúlt években a baloldalon a teljes kontrollt Gyurcsány Ferenc szerezte meg, ezért mindegy, hogy Jakab Péter, Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára indul miniszterelnök-jelöltként, Gyurcsány Ferenccel állunk szemben.
  • Gyurcsány Ferenc „szereplők mögé bújva újra hatalomra akar kerülni”.
  • Karácsony Gergely főpolgármester fővárosi teljesítménye nem értékelhető. Budapest romokban van, mindenhol kosz, szemét és dugó van, és eszkalálódott a hajléktalanhelyzet is. Számos fővárosi döntés Gyurcsány Ferencéknél születik meg, mivel tele van a városháza is az ő embereivel.

Személyes véleményem 2022-re

Jövőre célegyenesbe fog érkezni a választási kampány. Mind a Fidesz, mind az összellenzéki pártok komoly csatába fogják hívni szimpatizánsaikat. Most kormányváltó hangulatnak tűnik a jelenlegi közhangulat. A kérdést az fogja eldönteni, hogy mennyire marad stabil a kormánypárti szavazók „szeretete” a kormány felé, és gyanúm, hogy a kiábrándultak nem az ellenzékre fognak szavazni. Ők szavazni sem fognak, hiszen egy igazi jobboldali szavazó számára a jelenlegi ellenzék nem alternatíva.

Persze azt sem tartom kizártnak, hogy inkább jobbra szavaznak, ami kormánypropaganda ellenzék ellenes, „kommunistákat soha vissza ne engedd” trükkjének lesz köszönhető. Hogy ki volt kommunista a jelenlegi kormányzatban, arról inkább most ne is beszéljünk.

Szumma szummarum

Ez a harc lesz a végső?

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .