Űrbázist adtak át Pestújhelyen

A Rejtett Kincsek Down Egyesület, a XV. kerületi Önkormányzat és a Rawak Hungary Kft. összefogásának és együttműködésének köszönhetően Űrbázis fantázianéven egy különleges játszótér nyitotta meg a kapuit a Csodavár Játszóház udvarán.

A hangzatos név mögött egy speciális kültéri játszótér rejlik, melyen a sérült és ép gyerekek együtt, közösen, a játékra épülő tanulás elvén fedezhetik fel a galaxisok, asztronauták, üstökösök csillagközi világát. Az önfeledt kalandozásnál pedig talán még fontosabb, hogy – az aprólékos szakértelemmel megtervezett játékoknak köszönhetően – móka közben fejlődik a gyerekek mozgása, érzékelése, észlelése, érzelmi intelligenciája, valamint erősödnek szociális készségeik is.

Csodavár

  1. március 21-én, a Down-szindróma világnapján nyitották meg Budapest első inkluzív – vagyis befogadó, érzékenyítő – fejlesztőközpontját és játszóházát, a Csodavár Budapestet az Árvavár utcában az egykori Széchenyi mozi felújított épületében. A Csodavárak olyan központok, ahol figyelmet fordítanak a fejlesztésre járó gyermek mellett a szülők és a testvérek megfelelő informálására, támogatására. A modell fontos eleme az integrált játszóház, ahol az eltérő fejlődésű gyermekek együtt játszhatnak, tanulhatnak átlagos fejlődésű társaikkal, ezáltal közösen javulnak társas és empátiás készségeik, kreativitásuk. A komplexum fejlesztéseihez a XV. kerületi önkormányzat anyagilag is hozzájárul.

Az elmúlt években sokan dolgoztak együtt azért, hogy a játszóház udvarán létrehozzanak egy olyan izgalmas játszóteret, ahol speciális nevelési igényű gyerekek ép társaikkal együtt játszhatnak, fejlődhetnek.

A RAVAK Hungary Kft. által felajánlott mosdókat festettek színesre, hogy a Csodavár Űrbázis felépülését segítsék.

A jó ügy mellé állva 2019 őszén neves, elismert művészek alkotómunkájukkal segítették a szervezőket és ötletgazdákat a minél biztosabb és megalapozottabb sikerhez. Hazánk kiemelkedő művészeinek, színészeinek, festőinek közreműködésével zajló projekt keretében, 16 egyedi, kézzel festett RAVAK mosdótálat adtak kalapács alá. A befolyt összegből a játszótér megépítését támogatták.

Résztvevő művészek: Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty és Figus Anita, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Vágfalvi Dóra és Wahorn András.

„A művészek, a XV. kerületi Önkormányzat valamint a RAVAK Hungary Kft. támogatásának köszönhetően lehozhattuk a világűr egy darabját a Földre, bolygóközi felfedezőútra küldhetjük a világ legkisebb asztronautáit, és fantáziadús, élményteli fejlesztő játékokkal szereltük fel az első magyar űrhajót a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház udvarán” – mondta Kisari Károly, a rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

„Nem volt kérdés, hogy a kezdeményezés mellé állunk, hiszen a RAVAK életében fontos szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás. Az elárverezett alkotások bevételéből örömmel járultunk hozzá ahhoz, hogy ép és sérült gyermekek együtt fejlődhessenek, játszhassanak” – mondta Vajányi László, a RAVAK Hungary Kft. cégvezetője. Vajányi László az átadón egy újabb adományt is átadott az alapítvány részére.

“Megtiszteltetés és öröm volt számomra, hogy az Önkormányzatunk nevében kétmillió forinttal mi is csatlakozhattunk a nemes cél mielőbbi megvalósításához. A XV. kerület Önkormányzata és jómagam mindig is elkötelezetten és büszkén odaálltunk az ilyen nemes ügyek mellé. Az egyesülettel közel két éve, 2019 decemberében egy együttműködési megállapodást is aláírtunk, melynek értelmében a Csodavár Játszóházat minden XV. kerületi lakcímkártyával rendelkező gyerek 20 százalék kedvezménnyel veheti igénybe” – mondta el Cserdiné Németh Angéla polgármester.

Az átadó szervezői köszönetetet mondtak Kruppa Levente parókusnak és Tamás atya pestújhelyi plébánosnak, hogy áldást kértek az intézményben folyó munkára és megszentelték a Csodavár Budapestet. Köszönetet mondtak továbbá a Szerencsejáték Zrt-nek és minden egyéni adományozónak, önkéntesen munkát vállalónak, hogy az ügy mellé állt és hozzájárult a játszótér létrejöttéhez.

A megnyitó után máris birtokba vették a gyerekek az új játékokat.

D.I.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .