Tervezett fakivágás a Nevesincs-tónál: megvédjük az erdőt

 

Összesen 20 hektáros területen, 9 hektár fa kivágására kaptak engedélyt az M3-ashoz közel, a Pólus Center mögötti területen magánemberek.

A Szilas-patak mentén, a Nevesincs-tó közelében található területek magántulajdonban vannak, viszont a Fővárosi Közgyűlés 2019. július 1-i döntése értelmében védett természetvédelmi terület a Nevesincs (Szilas)-tó. Ennek ellenére a területen folytatható fakitermelés, amire a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztálya határozata adott engedélyt.

A fakitermelés az engedély értelmében három darab háromhektáros területen történne. A tavalyi védetté nyilvánítás miatt a 30 éve telepített, üzemtervezett erdő esetében változtak a területre vonatkozó fakitermelési lehetőségek. Nem vágható ki mézgás éger, kocsányos tölgy, mezei szil, mezei juhar, fűzek és diófák, ellenben például zöld juhar igen. A tarvágással eltűntetett erdőfoltok helyén a terv szerint újra erdő lenne: ez őshonos csemeték ültetésével és gyökérsarjaztatással, vagyis a kivágott fák gyökerének a talajban hagyásával történne meg.

„Mivel a fakitermelés hamarosan megindulna, annak az időpontja is nagyon aggályos. Vegetációs időszakban folyna a munka, ez önmagában is probléma. Azonban a klímakatasztrófa idejét éljük, egy belterületi, ráadásul természetvédelmi területen található erdőről beszélünk, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne csökkenjen a kerület szélén a zöldfelület”

– jelentette ki Deschelak Károly (Mindenki a Tizenötödikért), a képviselő-testület tagja.

Kapcsolódó

 

 

Tervezett fakivágás a Nevesincs-tónál: megvédjük az erdõt

Az alpolgármester és a zöldügyekben aktív képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett tarvágás helyett léteznek kímélőbb fakitermelési megoldások is, mint például az úgynevezett szálalásos technológia, vagyis a fák „válogatott” kivágása..

Elolvasom a teljes cikket

 

„Az önkormányzat mindent megtesz a kerületben zajló folyamatok esetén a környezetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében. Kiemelt szempont a kerületi értékes zöldfelületek megóvása, a levegő tisztaságának a maximális védelme. Megbíztam Matlák Gábor alpolgármestert, hogy sürgősen kezdjen tárgyalást a magántulajdonosokkal, keresve a szándékuk tekintetében a kompromisszumos megoldásokat”

– jelentette be Cserdiné Németh Angéla.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .