Koronavírus

Már nem tájékoztat tovább

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Németország koronavírus

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata vasárnap lépett életbe, köszönjük a lakosságnak a védelmi intézkedések betartását, a türelmet, az együttműködést – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

 Kiss Róbert kifejtette: szombaton megtörtént az ötmilliomodik, koronavírus elleni oltóanyag első dózisának beadása, így Pintér Sándor belügyminiszter az operatív törzs vezetőjeként közigazgatási hatósági határozatban megállapította, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata május 23-án hatályba lép.


    “Nagy utat tettünk meg november óta, amikor a koronavírus-járvány második hullámában a védelmi intézkedések bevezetése mellett döntött a kormány. Az, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának vége felé járva, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata hatályba léphetett, mindannyiunk közös eredménye”

– mondta az alezredes. Hozzátette: ebben a legnagyobb szerepe a lakosságnak volt, ezért köszönik a védelmi intézkedések betartását, a lakosság türelmét, együttműködését.
    Hozzátette: a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatában megszűnt a kijárási tilalom. A novemberi kijárási korlátozás és jogutódja, a kijárási tilalom bevezetése óta összesen 69 424-szer intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt a rendőrök.
    A lépcsőzetes feloldás ötödik fokozatában megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közterületeken. Felidézte: a maszkviselési kötelezettséget a járványügyi készültség időszakában rendelték el, ez is mutatja, hogy ez az egyik legfontosabb védelmi intézkedés.
    Kiss Róbert elmondta, eddig a maszkviselési szabályok megszegése miatt 73 132 esetben intézkedtek, ebből 64 369 alkalommal közterületen. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, a várakozóhelyeken, az üzletekben, bevásárlóközpontokban és ügyfélfogadási helyszíneken.
    Az alezredes jelezte: megszűnt az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is. A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt 1280 rendőri intézkedés történt. Ebből 359 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 37 vendéglátóhelyet működtet. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ottani tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 921 intézkedésre volt szükség, ebből 178 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy szabad az egyéni és csapatsport a közterületen. Magán- és családi rendezvények legfeljebb 50 ember részvételével, korlátozás nélkül megtarthatóak, lakodalmak 200 ember részvételével szervezhetők. November óta a családi és magánrendezvényekre, valamint gyűlésekre vonatkozó szabályok megsértése miatt 1870 intézkedést hajtottak végre.
    Szabadtéri rendezvények, gyűlések 500 ember részvételével tarthatóak meg, efeletti létszám esetén csak a koronavírus ellen védettek vehetnek részt, zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvány birtokában látogatható. A 16-18 év közötti, védettségi igazolvánnyal rendelkező fiatal védett személy felügyelete nélkül is látogathatja ezeket a rendezvényeket, és járhat étterembe, moziba. Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a helyszínek jelentős része csak védettségi igazolvány birtokában látogatható.
    Közölte azt is: Magyarország államhatárán még fenntartják az ellenőrzést. Mint mondta, a kormány úgy döntött, a schengeni belső határszakaszon szeptember 1-jén elrendelt határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet június 23-ig meghosszabbítja.
    Szólt arról, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatában változtak a beutazási szabályok is. Mint mondta, a beutazási korlátozások a továbbiakban sem terjednek ki a teherforgalomban történő határátlépésre, hivatalos és szolgálati célú beutazásra, és azokra, akik hat hónapon belül átestek a koronavírus-betegségen.
    Nem vonatkoznak a beutazási korlátozások azokra az utazókra – és a velük utazó, 18 év alattiakra – sem, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött az igazolások kölcsönös elfogadásáról. A hétvége óta ebbe Románia is beletartozik – jegyezte meg.
    Mint mondta, új elem, hogy a beutazási korlátozás nem terjed ki arra a személyre – és a vele utazó kiskorúra -, aki olyan ország által kiállított védettsági igazolással rendelkezik, amely igazolást Magyarország egyoldalúan elismerte.
    A védelmi intézkedések fokozatos és lépcsőzetes feloldásával visszatér a teljes és megszokott, korlátozásoktól mentes mindennapi életünk – fogalmazott az alezredes. Hozzátette: azt kérik, a továbbra is érvényben lévő kevés korlátozást mindenki tartsa be saját és mások életének, egészségének megóvása érdekében.
    Bejelentette azt is, hogy megszűnnek a napi tájékoztatók, és legközelebb pénteken tart sajtótájékoztatót az operatív törzs.


Ezt is olvassa el!
Az oltás a megoldás

Köztéri plakátokkal hívják fel a figyelmet az oltás jelentőségére a XV. kerületben. „Ahogy a Főváros, úgy a Tizenötödik kerület is Tovább olvasom

Kijárási tilalom egy kerületi idősotthonban

Sajnos a Gondozó Házunk egyik munkatársánál a COVID-19 teszt eredménye tegnap (2020. április 18.) pozitív lett, jelentette be Facebook oldalán Tovább olvasom

Nincs maszk? 8000

Arold Péter Mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy ha azt szabálytalanul hordja.  Hát ez kellett nekünk? Úgy Tovább olvasom

Beszoktatási rend a kerületi óvodákba

Cserdiné Németh Angéla polgármester Asszon tájékoztatója a kerületi óvodák beszoktatási rendjéről, a kialakult járványügyi helyzetre vonatkozóan. Tisztelt Szülők! Tájékoztatom Önöket, Tovább olvasom

Oltakozzunk!

A volt SZFE-ig áll a sor. Szabad a vásár, és most nem azért a tömeg és a maszkok színe is Tovább olvasom

Hogyan változnak a szabályozások a karantén után

A XV. kerületi önkormányzat összefoglalta, hogyan változnak szabályok, nyitva tartások a kerületben a járványhelyzet enyhüléséhez igazodva. Cserdiné Németh Angéla polgármester Tovább olvasom

1,4 milliárd mínusz a kerületnél

Az iparűzési adóból több mint egymilliárd forintot von el, a gépjárműadó teljes elvételével 230 millió forintot, a szolidaritási hozzájárulás 2,5-szeresére Tovább olvasom

UFO látott embert sem kímél a vírus

Arold Péter Pataky Attilát az Edda frontemberét is legyűrte a vírus. A csapat többi tagja sincs túl jól.   Hirdetés Tovább olvasom

Érdekel minket az ön véleménye is