Kerületi klímastratégia készül

Az éghajlatváltozás napjaink egyik legjelentősebb kihívása, amely közvetve és közvetlenül is hatással van életünkre, és ezekkel a hatásokkal meg kell birkóznunk, amely folyamat jelenti a probléma megelőzését, felkészülést és az alkalmazkodást is.

Az éghajlatváltozás globális folyamat, de a hatások kezelése helyi feladat.
Az Önkormányzat vezetése egyik kiemelt feladatának tartja a klímavédelemmel kapcsolatos tennivalókat, ezért a kerület 2023-2033. időszakra vonatkozó klímastratégiájának kidolgozására megbízást adott egy, a témában kiemelkedő szaktudással rendelkező cégnek.

A készülő stratégia elemzi a helyi klímát befolyásoló tényezőket: a településszerkezetet, az időjárási, közlekedési, ipari tevékenységi adatokat, az üvegházhatású gáz kibocsátást, a mitigációs potenciált (kárenyhítési képesség), a természeti környezetet, az infrastruktúrát, a hulladékgazdálkodást, az itt élők és itt üzemelő vállalkozások klímatudatosságát és szerepvállalási készségét a klímavédelmi tevékenységek megvalósításában.

Klímaszempontú problématérkép készül, a tanulmány klímavédelmi jövőképet vázol fel, és meghatározza a klímastratégiai célrendszer. A stratégia tartalmaz az önkormányzati tulajdonú ingatlanokra vonatkozó épületenergetikai javaslatcsomagot is.
A dokumentum kapcsolódik az európai uniós, nemzeti, fővárosi és kerület fejlesztési stratégiáihoz, programjaihoz. A stratégia készítői a kerületben élők és dolgozók, a szakmai és civil szervezetek környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos álláspontjának megismeréséhez a workshopot (műhelymunka) szervezett, amelyet nagy érdeklődés mellett 2023. február 21-én délután tartottunk a Kossuth-teremben. A rendezvényt megtisztelték a Képviselő-testület tagjai, alpolgármester urak, civil szervezetek képviselői, a Hivatal és intézmények dolgozói.

Klímastratégiai workshop
Klímastratégiai workshop

A kicsit több mint 2 órás rendezvényen először egy előadást hallhattunk Dr. Patkós Csaba tanszékvezető egyetemi docenstől az éghajlatváltozás hatásairól és a klímastratégia főbb elemeiről.

Az előadás után izgalmas, jó hangulatú „játék” kezdődött, kiscsoportokban megvitattuk a kapott témát, ötleteltünk, majd javaslatainkat, véleményünket megosztottuk a többiekkel, és közösen is megbeszéltük azokat.

A választható témák a következők voltak:

jövőkép
szemléletformálás
energiaközösség
vízvisszatartás „zöld-kék”
közlekedés
Reméljük, hogy a műhelymunka során elhangzott ötletek, vélemények, javaslatok segítik a kerületi klímastratégia elkészítését.

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .