Idén nem nyaralnak a kerületi gyerekek?

Állva gondolkodó

A 444-hu portálhoz beérkezett olvasói levél. A képviselői testület többedszerre sem szavazta meg a kerület költségvetését. Ezért úgy tűnik elmarad a kerületi gyermekek nyári táborozása.

Mivel nem fogadták el a büdzsét 2,5 milliárd forint költségvetési támogatástól esett el az ellenzék által vezetett kerület. Logikus feltevésnek tűnik, hogy a kormányzat büntet. Bár jogszabály mondja ki, hogy abban az esetben nem adható költségvetési támogatás, ha az Önkormányzatnak nincs elfogadott költségvetése, de elég, ha csak a sorok közé nézünk. Feltehető a kérdés, hogy miért nem sikerült elfogadtatni a büdzsét?

„A XV. kerületnek két nyári tábora van, az egyik Balatonvilágoson, a másik Bernecebarátiban. Az önkormányzat tartja fenn a táborokat, a szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. Úgy néz ki, hogy idén mindkét tábor elmarad. Azon kívül, hogy hatalmas csalódás a gyerekeknek, hatalmas gond is a szülőknek. Tudjuk, hogy milyen nehéz megoldani a nyári szünet alatt a gyerekek elhelyezését, így plusz 1 vagy 2 hetet kell megoldani családok százainak. A szegényebb családok gyermekeinek még nagyobb érvágás ez, hisz nekik nincs is más lehetőségük eljutni például a Balatonhoz.”

A portál az önkormányzat felé küldött kérdésekre, hogy valóban igaz-e a hír, a következő információt kapta.

„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”

majd hozzátette:

„elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.”

 

Megosztás

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .